Mina egna tankar om psykopati

Vad är det egentligen som får vissa psykopater att bli hänsynslösa mördare medan andra kan leva normala liv? Handlar det om miljöpåverkan eller beror det på hur allvarlig deras störning är? Min teori är att det till största del beror på bakomliggande orsaker eftersom en psykopat härmar andras beteenden varför det skulle ge förödande konsekvenser att visa ett barn som har diagnosen psykopat en film där det kallblodigt mördas, skulle man istället skydda barnet från sådant skulle kanske barnet bli mer normalt då de faktiskt lever som de lär.


Det finns forskning och bevis på att det saknas en viktig del i psykopatens hjärna och att det är rent biologiskt, frågan är att även om forskarna skulle lyckas framställa ett kemiskt botemedel, skulle psykopaten vara villig att ta det? Jag tvivlar starkt på det eftersom de inte inser att de har något problem. Däremot kanske de skulle finna njutning i att lura doktorn att tro att de tagit sin medicin. Så är det lönt att lägga ner tid och energi på botemedel?


En annan teori jag fått när jag läst om ämnet är att precis som en blind person som inte vet hur det är att se så vet inte en psykopat vad de går miste om när de har ett fullständigt outvecklat känsloliv, de kan likt skådespelare bete sig som att de känner något, men de känner verkligen ingenting vilket måste vara ett ganska färglöst liv.



Skulle man kanske få dem att förstå att känslor är något som tillfredställer och gör en person lycklig, kanske man skulle kunna få dem att vilja bli botad om nu botemedel skulle kunna framställas. Ett annat alternativ skulle kanske kunna vara att försöka stärka deras överjag, de är trots allt intellektuella varelser.


Vilket kanske inte är så konstigt man blir ju bra på det man tränar och blir man inte störd eller påverkad av sitt känsloliv så är det väl ganska klart att stärka sitt intellekt. Exempel: En oerhört begåvad person som har alla förutsättningar att lyckas och förmodas gå hur långt som helst bildar istället familj väljer kärleken och lever istället ett rikt känsloliv. Men det intellektuella får stå åt sidan. Skulle denna person vara en psykopat skulle såklart karriären gå först, familjen skulle bara psykopaten välja om det blev bekvämt i form av en fru som får rollen ouppskattad och obetald hushållerska.


För en psykopat är det säkerligen mer tillfredställande att spela och manipulera med en person som har känslomässiga band knuten till psykopaten. Denna teori grundar jag på att tomrummet en psykopat måste ha, som jag ser utifrån det biologiska perspektivet: En människa styrs av drifter vilka är till stor del emotionella. Denna avsaknad måste såklart en psykopat ersätta med något annat vilket jag tror är ”kicken” de får utav att spela med andra människor, mörda, ljuga, bedra och sex. Desto värre beteende och högre risker desto mer känns kicken de får ut av detta.



De tillfredställer bara sitt biologiska behov, vilket också gör dem så hänsynslösa då detta verkar vara det ända sättet för en psykopat att ”känna” något. Det är våra känslor som gör oss lycklig och har vi inga känslor måste såklart dessa biologiska drifter ersättas med något annat. De kan inte uppleva kärlek, bara sex varför de kanske väljer att våldta eller att vara otrogen på värsta tänkbara sätt för då kanske det ”känns” eller kickar på lite mer.



Man kanske kan likna detta fenomen med en missbrukare som beter sig väldigt illa pågrund av att denne har på kemisk väg avtrubbat sina känslor. Eller en person med dysfunktionell uppväxt som med hjälp av försvarsmekanismerna beter sig illa för denne har lärt sig att stänga av sina känslor för att kunna överleva.



Att försöka bota en psykopat kanske är den svåraste uppgift att utföra rent psykologiskt. För hur vet man om de manipulerar eller bara härmar psykologen i syfte att ta sig in i huvudet på ytterligare personer och psyka dem.



Forskare studerar och söker efter att kunna utveckla någon form av kemisk bot i framtiden. Men då kommer den stora frågan: Vill en psykopat verkligen bli botad? De verkar ju inte direkt vara villig till en förändring då de inte ens inser eller tycker att de har något problem.



Detta är dilemmat när det gäller psykopater det är svårt att bota någon som inte vill bli botad. Den svåraste utmaning en psykolog kan ställas inför verkar vara att ställa diagnos på en psykopat, för hur vet man att de inte ljuger och manipulerar?



Kanske det enda man egentligen kan göra är att skydda sig mot psykopater och lägga krutet på att bygga upp de personer som blivit utsatta och nedbruten av psykopater så att de kan leva ett drägligt liv. Är offret medveten om att psykopaten inte är förmögen att känna empati kanske denne inte känner sig sårad på samma smärtsamma vis, man blir ju inte sårad om en person inte talar med en då de är stum eller för att en person som har narkolepsi somnar eller för att en person som är utvecklingsstörd inte förstår vad man säger.



Den emotionella biten i en människas liv är så stor hur innehållslöst skulle inte livet bli om vi var oförmögen att känna empati? Jag tror att sex och att spela på andra människors känslor är psykopatens substitut till känslor.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0