Minnet och stress


Varför ska man egentligen sova, äta, vila (antistress), motionera för att förbättra/undvika att tappa sitt minne eller bli stressad och utbränd?

Forskning visar att ju mer vi lär oss ju mer ökar vår hjärnkapacitet, precis som våra muskler blir större om vi tränar mer. Man blir helt enkelt bra på det man tränar för så funkar kroppen. Rör man aldrig på sig tunnas musklerna ur, och får hjärnan ingen stimulans utvecklas den inte heller.

Att upprepning är kunskapens moder är inget nytt, men det är och förblir det bästa sättet att lära in på. Att öva in ny information genom alla sinnen förstärker manifestationen av kunskapen. Hur man lär sig bäst är oftast individuellt, varför det kan vara av stor vikt att finna lite självkännedom. Men ofta kan en mix av alla lärostilar (kinestetiska, taktil, auditiva och visuella) vara det bästa. Att se helheten och förstå varför, gör också att vi minns bättre.


Men livet är inte alltid en dans på rosor. Det kan vara lätt att säga hur man ska göra, men ibland går inte allt som man vill. Man kan råka ut för en traumatisk händelse som leder till minnesförlust och koncentrationssvårigheter. Hur mycket man än försöker lära sig eller komma ihåg saker är det inget som verkar fastna. Detta leder till att man kommer efter ordentligt i skolan eller känner sig otillräcklig på jobbet. Den enda utvägen är att avbryta sina studier eller bli sjukskriven på jobbet på grund av utbrändhet.Hur många har inte gett upp sin dröm eller stannat av i livet på grund av detta fenomen?


 Vad är det egentligen som händer i hjärnan när minnet sviker?


Finns det hopp att återfå kontrollen innan det gått för långt?

 
En bra början är att identifiera problemet och besluta sig om att inte ge upp. Det individuella problemet som kan vara allt från att man kommit efter i skolan, tycker att man inte är bra nog på jobbet, inte får ekonomin att räcka till, att barnen inte lyder, att man inte hittar en tillräckligt snygg klänning till festen, någon har sagt något dumt som är svårt att släppa eller att man bara tycker att livet är tråkigt.

Alla har vi våra olika stressknappar som får oss att tappa fotfästet - som oftast leder till stress vilket i sin tur leder till att man blir ofukuserad eller i värsta fall tappar minnet på grund av just stess.

Detta kan leda till att huvudet blir fullt av grubbel och gör det omöjligt att vara närvarande. Man kan drabbas av sömnsvårigheter. Man kan drabbas av en depression. Kanske inte av att man inte hittar en fin klänning men av ohanterbart många stressande situationer.

Det blir en ond cirkel.

På samma sätt kan en energitjuv få en person att helt tappa livsbalansen och sådana kommer man med all säkerhet råka ut för någon gång i livet så det är lika bra att gardera sig.

 
Har man blivit korkad eller vad är det som händer i hjärnan när minnet sviker?


När man hamnar i pressade situationer, som gör att vi börjar oroa oss och i sin tur leder till att vi inte minns det vi anser oss behöva komma ihåg eller får koncentrationssvårigheter. Det som hänt i hjärnan då, är att hjärnfunktionen flyttas ner till reptil hjärnan. För att ny kunskap ska fastna i hippocampus (minnescentrum) måste hela hjärnan samarbeta. Därför minns man heller inget.


Vid stress utsöndras hormonet kortisol i blodet vilket kan leda till att man drabbas av minnesförlust. Liten mängd av detta ämne är bra för immunförsvaret men i stora mängder blir man sjuk och när man är sjuk minns man också sämre och har svårt att lära in. Långvarig produktion av kortisol leder till depression och utbrändhet. Stress är alltså riktigt farligt för minnet och hälsan.      


För att hjärnan ska fungera på bästa sätt bör man ha balans och en bra produktion av ämnena serotonin, noradrenalin och dopamin. Dessa ämnen är kroppens egna må bra hormoner. Man kan också finna dessa i antidepressiva läkemedel och sömntabletter fast framställd på kemisk väg. Att motionera främjar bildningen av dessa ämnen i hjärnan, därför är motion bra för minnet och välbefinnandet. Rubbning av dessa ämnen kan orsaka depression. Balans av dessa ämnen påverkar våra känslor, tankar, sömn och minnet på ett positivt sätt.


Serotonin
behövs i hjärnan annars kan vi inte sova och vid sömnlöshet försämras minnet. Stress hindrar uppkomsten av detta ämne. Normalt har man ett ganska stort påslag av ämnet kortisol i blodet på morgonen direkt man vaknat och man känner sig trött. Ämnet minskar ganska fort och man känner sig pigg och alert. Är man däremot stressad har man ämnet i blodet hela tiden som gör att man känner sig pigg direkt man vaknat men sen blir onormalt trött under dagen och därmed minns sämre. Serotoninbildningen främjas av ämnet tryptofan som är en aminosyra som kroppen inte kan framställa själv som finns i födan tex. banan, choklad, mjölk, kött, ägg och tomater. Detta är anledningen till att vi också bör äta sunt.  

    
Noradrenalin och dopamin
är kroppens egna lyckohormoner som bildas vid liten dos av stress, motion, när man är kär osv. Man känner sig lycklig, skärpt och energisk. Dessa ämnen främjas av samma ämne som man tillsätter kroppen via födan.


Men det viktigaste av allt för hjärnan är glukos- (kalorier) och fett -  utan bränsle dör hjärncellerna, därför är det inte bra för hjärnan och minnet att banta. 

Detta betyder inte att man blir smartare om man överkonsumerar bananer och fett. Men man ska bara se till att kroppen får den näring den behöver, annars får man sämre minne och hamnar lättare i stress. 


Sammanfattningsvis kan jag säga att med kunskap om vad som händer i hjärnan när man inte tar hand om kroppen och själen, sporrar förhoppningsvis till att bryta oss ur den onda cirkeln av stress, negativa tankar, skräpmat och för lite motion.


Livet är för kort för att stressas bort. Man ska ta vara på de resurser man fått. Allt negativt kan vändas till något positivt. De är upp till var och en att skapa en god cirkel och ta kontrollen över sitt eget liv och därmed stärka sitt sinne och sitt minne.

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0