Självkänsla


Självförtroende - vetskap om sitt värde genom vad du förmår uträtta

Självkänsla - vetskap om sitt värde bara genom att finnas till

Självkännedom - vetskap om vem man är



Att känna tacksamhet över den man är, är ett tecken på sund självkänsla. Man känner sig harmonisk och värdefull samt besitter förmågan att handskas med känslor som otillräcklighet, oförmåga, skam eller skuld utan att gå under eller börja känna att man inte duger.

Med en god självkänsla känner man sig trygg i sig själv för man vet att man gjort sitt bästa. Misslyckas man så lär man sig av sitt misstag och vet att man kommer att lyckas bättre nästa gång. Det är lättare att nå sina mål med en god självkänsla, för tror man på sig själv kommer även andra att göra det. Livet är fyllt av med och motgångar och det är alltid man själv som bestämmer hur dessa skall tolkas. Det är dina egna tankar som ger dig budskapet om du är bra eller dålig. Beroende på din självkänsla.

Vill man lyckas med det man företar sig eller bara må bra är det viktigt att hålla isär begreppen på det man är och det man gör. Bara för att man råkar misslyckas en gång betyder det inte att man aldrig kommer klara något bara att man har något att ta lärdom av. Självkritik tar onödigt mycket negativ energi och gör oss ångestfyllda och nedstämda. Det är omöjligt att njuta av livet om man ständigt befinner sig en inre attack.

Anledningen till en persons dåliga självkänsla är oftast resultatet av personens egna tankar. Budskap som man kanske har med sig från från barndommen man kanske har fått hört hela livet hur värdelös man är eller så har man kanske levt i en destruktiv relation med en psykopat eller annan typ av energitjuv och fått höra eller känna hur värdelös man är. Detta leder till att man börjar tänka och säga negativa saker om sig själv. Har man en bra självkänsla fungerar det som ett psykiskt immunförsvar och på så vis kan man skydda sig själv mot så att man kan vakna upp och inse att man duger precis som man är. Alla är underbar på sitt sätt. Det värsta som kan hända en människa är att man börjar tycka illa om sig själv. Varför ska man göra det? Sanningen är att ingen är värdelös och man kan bli precis det man helst av allt vill bli bara man har en tro på sig själv.

Meningen med livet borde ju vara att leva och det blir så mycket enklare med en god självkänsla.  Man står alltid sig själv närmast annars borde det vara bra konstigt. Det gynnar alla att ta för sig av livet. När alla är nöjda och glada smittar det av sig på omgivningen vilket resulterar i en härligare stämning. Det är ju alltid trevligare att umgås med en glad och positiv person för då blir det ju roligt. Istället för att umgås med en negativ person som känner sig värdelös för då blir det lite tråkigt. Det värsta som kan hända en människa är att tycka illa om sig själv.
 
Det är lättare att njuta av livet med en god självkänsla. Ingen dansar ju egenom livet helt utan motgångar, misslyckanden eller människor som försöker få dig att må dåligt. Men när man har en bra självkänsla blir man starkare av motgångarna då det alltid finns något att lära sig av dem. Vare sig det är en händelse eller en person. Har man vetskapen om sitt värde tar man inte åt sig personligt - eftersom en god självkänsla fungerar som ett mentalt filter. Man sållar bort det negativa i sitt liv och gör på så vis mer plats för för det positiva - som gör livet underbart att leva!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0